dissabte, 6 de febrer del 2016

Presentació a Alcanar d'Històries de mar (Tomàs Camacho)


Revés, Ignasi, Històries de mar de la Costa Daurada i el Delta de l’Ebre,
Ed. Sidillà, Col. la Talaia, 6, La Bisbal d’Empordà, 2015

L’autor ha fet un recorregut necessari per les costes tarragonines, de Calafell a Alcanar. Tot i que no seguixen les històries un orde geogràfic podem reconèixer una continuïtat: el recull de converses amb hòmens de la mar de Torredembarra, Altafulla, Tarragona, Salou, Cambrils, l’Ametlla, l’Ampolla, el Delta de l’Ebre, la Ràpita i Alcanar.

Quines conclusions podem traure després de la lectura? Que el món de la mar, dels pescadors, és molt ric i és molt dur, complicat per una sèrie de normatives que fan molt difícil la supervivència del sector a les nostres terres. Les normatives europees emanen de flotes pesqueres enormes i amb moltes possibilitats, en canvi, la flota de les nostres costes és més aviat menuda, a excepció de la Ràpita, que als anys noranta, la Confraria va arribar als sis-cents socis i dos-centes barques. La Llotja de la Ràpita és la líder en facturació de Catalunya, tot i que la seua flota pesquera ha disminuït a les 90 barques. És tot un espectacle vore-les marxar i tornar, rodejades de gavines. Tot i que la bonica estampa paisatgística resulta, amb el peu a coberta, un ofici d’apassionats i valents.

En el passat la vida marinera era molt dura i arriscada. En determinades èpoques es va passar molta gana i, ara, el seu futur està en perill.

El llibre conté un lèxic específic que ens pot enriquir, la llengua utilitzada és variada, s’ha intentat registrar la varietat lingüística dels entrevistats, fent servir el registre col·loquial, amb força flexibilitat, això fa que augmente la versemblança del text.

No cal dir que bastir un llibre d’estes característiques requerix per part de l’autor molt de treball i viatges. Conseguir informants, contactar amb ells, transcriure les converses,...

Podria ser un simple testimoni documental, però pel tractament de la informació i la intervenció d’Ignasi Revés s’ha convertit en un material literari i lingüístic de molta categoria. Ha hagut de transcórrer força temps des que em va parlar del projecte a la Fira Literària Joan Cid i Mulet, de Jesús fins que s’ha fet realitat.

Considero afortunada l’edició duta a terme per Edicions Sidillà, de la Bisbal de l’Empordà, amb pròleg de Baltasar Casanova, amb el qual l’autor ha trobat moltes concomitàncies per la passió per les històries populars i el llenguatge de la gent propera i, com no, pels esmorzars de forquilla. Les Il·lustracions de David Granato són agradoses i encertades. La maquetació és de Pujadó, amb un tractament encertat des del lema al colofó.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada