Plou molt, i molt seguit, aquest novembre. El paisatge és aigua i fang. Qui
vol collir olives, ha d’esperar el temps i apamar el terra propici.
Els signes auguren que aquesta serà una collita lenta. Olivers molls i trossos
tous. Quan passa una borrasca l’altra ja truca a la porta. I això que encara no
han vingut la broma, ni les gebrades, ni el vent. Ni el fred de veritat.
Perquè, tot i les inconveniències, la temperatura al defora és agradable.
Quan no hi ha manera de collir olives s’imposen altres rutines: preparar
els estris, reparar-los, anar al bar a discutir la jugada i pensar. Sobretot
pensar.
Més important que collir olives amb fua és saber en quin ordre colliràs els
olivers, on abocaràs les borrasses, si faràs servir caixes de plàstic –noves de
trinca d’enguany- o t’emportaràs tractor i remolc al tros, si et quedaràs a
dinar al defora o si faràs aquells olivers penjats de les espones.
Una collita lenta pot fer-se pesada, però dosifica l’esforç –i el cansament.
Gràcies a una collita lenta, el tempo
de qui cull les olives i el temps meteorològic van a l’hora. La terra marca el
ritme i la llum, l’horari de treball.
Perquè, d’ara al solstici
d’hivern, els dies s’escurcen. I no queda més remei que aprofitar els esqueixos
de bon temps que cauen del cel. Collir mitja dotzena d’olivers abans que torni
a fer un ram, i així anar fent.
Nota: Aquest article apareix al número 490 del quinzenal SomGarrigues (del 30 de novembre al 13 de desembre de 2018).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada