diumenge, 29 de maig del 2011

Una biblioteca sobre rodes

És un ocell? És un avió? És un centre mòbil de telecomunicacions? O bé és un objecte corredor no identificat que solca com una ànima en pena les carreteres de les Garrigues? No, amigues i amics, és el Bibliobús! El superheroi dels pobles sense biblioteca municipal, el defensor dels lectors empedreïts del secà, el guia espiritual de la cultura de mata i coscoll!
Bromes a banda, el Bibliobús Garrigues-Segrià és un instrument importantíssim per estacionar la cultura a pobles com Granyena, Puiggròs, el Soleràs, Aspa, Torrebesses o Almatret. I per fer-ho amb un mínim de prestacions: no només hi ha llibres a les lleixes de l’enginy, sinó també revistes, cinema i música. A més a més, el vehicle està equipat amb un sistema de connexió via satèl·lit, el qual permet accés a internet mòbil de banda ampla i al catàleg de lectura pública de la Generalitat.
Però allò que fa del Bibliobús una cosa única, autèntica, especial, màgica fins i tot, és tota la parafernàlia que l’acompanya quan arriba a un poble qualsevol: la il·lusió de la canalla per canviar els còmics, el debat que tenen entre agafar un o un altre llibre del nostre Josep Vallverdú; la inquietud dels més grans per veure si hi trobaran aquella pel·lícula o aquell disc que costen de trobar al mercat; la xerrameca, el moviment i l’expectació que resulta de tanta gent arremolinada dins i fora d’un autocar que fa tota la fila d’un transbordador espacial…
Perquè tot això continuï ben viu, s’ha de treballar per millorar-ho. El bon funcionament d’un servei no és excusa per no incorporar-hi nous accessoris que el facin més modern, més dinàmic. En aquest sentit, fóra desitjable ampliar l’oferta i personalitzar-la en la mesura del possible. Seria molt interessant disposar de material per a tots els gustos, d’obres molt comercials a d’altres francament minoritàries. Fóra una decisió molt valenta posar la qualitat en el servei per davant de criteris merament econòmics –com el Fòrum de les Cultures, vaja. I seria indispensable reconstruir el ferm i el traçat d’algunes carreteres garriguenques. Més que res, per evitar que els trajectes del Bibliobús continuïn semblant una adaptació –lliure, actualitzada i sense aigua- de l’Odissea d'Homer.

Nota: Aquest article va aparèixer al número 120 del SomGarrigues (del 24 de setembre al 7 d'octubre de 2004)

2 comentaris:

  1. ¿Torna a aparèixer el Bibliobús? Me n'alegro molt. Va ser una creació dels anys 70, sota els auspicis d'Òmnium Cultural i patrocinat pel sr. Carulla.
    És curiós com torna a fer servei ambulant.
    Olga

    ResponElimina
  2. Olga, el Bibliobús Garrigues-Segrià funciona, pel cap baix, des de fa 20 anys. I em sembla que n'hi ha un altre al Pirineu.

    ResponElimina