dimecres, 14 de desembre del 2011

8es Jornades de la Fira Avícola de la raça Prat

Dilluns 12 de desembre vaig assistir a les Vuitenes Jornades Tècniques de la Fira Avícola de la Raça Prat, al Prat de Llobregat. Durant tot el matí, es van anar succeint xerrades que gravitaven entorn de la gastronomia i l’alimentació. En primer lloc, va intervenir Amadeu Francesch, responsable del programa de conservació de races autòctones de l’IRTA –Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària-, que ens va explicar les diferències entre sacrificar els pollastres a 14 o a 18 setmanes de vida. A continuació, va ser el torn de Ramon Cedó, veterinari assessor tècnic de la Federació Avícola de Catalunya, que va parlar de l’ou de la raça Prat. Ens va donar consells molt valuosos per identificar un ou de qualitat: que tingui una clova sense fissures, dura, neta, lluenta; que la clara sigui espessa, que no s’escampi, que sigui transparent, que el rovell sigui brillant, dur i alt… Particularment, em va xocar la seva afirmació “L’ou és una obra mestra.” Ràpidament em va convèncer: a la força ho havia de ser, una obra mestra, si un talòs com jo era capaç de cuinar una truita a la francesa. Seguidament, va intervenir Sònia Callau, tècnica del Parc Agrari del Baix Llobregat. Ens va parlar de la carxofa Prat, però el concepte que més em va cridar l’atenció va ser el d’holeriturisme, el turisme relacionat amb el conreu de les verdures. Amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona a tocar, i un públic potencial immens, vaig veure que aquest tipus de turisme podia ser el futur. Finalment, ens va tocar el torn als participants de la taula rodona “L’esmorzar tradicional de pagès. Un àpat energètic fonamental per a les feines del camp”: Marta Mayordomo, regidora de Comerç i Turisme de l’Ajuntament del Prat de Llobregat; Joan Ribas, president de la Cooperativa Agrícola del Prat; Valentina Guisado, de l’Associació de Criadors de Pollastre i Capó del Prat; Manuel Torres, president del Consell Regulador IGP Pollastre i Capó del Prat; Cristina Roig, cuinera, gastrónoma i xef del Restaurant Can Rafel; un servidor i el periodista i gastrònom Pere Tapias. Va ser una taula rodona molt interessant i dinàmica, ben dinamitzada pel Pere Tapias, que va repartir joc amb mestria. Vam parlar de pollastres i carxofes; de reaprofitar el menjar; de l’esmorzar de pagès com a reunió, comunió i companyonia; de l’esmorzar com a àpat que s’havia de cuinar –i consumir- amb tranquil·litat; d’esmorzars forts i lleugers, de l’esmorzar de pagès com a hipotètic atractiu turístic… Puc dir, sense cap mena de dubte, que vam arribar a l’hora de dinar amb gana, molta gana.
No voldria acabar sense felicitar els organitzadors de les jornades, en especial el Vicenç Tirado, que em va venir a rescatar quan em trobava més perdut que un nàufrag en alta mar. Desenvolupament mil·límètric del programa, magnifiques instal·lacions i una atenció exquisida per part de l’organització. Desitjo que la Fira Avícola del Prat, que se celebra aquest cap de setmana, tingui el mateix èxit que aquestes jornades. Salut, força i endavant les atxes!

Nota: Podeu veure les fotos de les jornades al meu perfil de Facebook.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada