dijous, 13 de gener del 2011

Tecnologia punta

Ben aviat tots els pobles de les Garrigues gaudiran de connexió a internet via satèl·lit, gràcies a una iniciativa del Consell Comarcal. El pressupost puja a 402.000 euros -perquè ens entenguem, 67 milions de les finades pessetes-, i inclourà, en una primera fase, la distribució gratuïta de cinc terminals de connexió per a cada un dels ajuntaments de la comarca.
Aquesta és una iniciativa interessant, molt interessant. I ho és per diversos motius. El primer, perquè suposa tractar de la mateixa manera poblacions tan diferents com, per exemple, Bovera i les Borges Blanques.Si seguíssim un càlcul estricte de tants per cent, i donéssim a cada municipi els ordinadors que li pertoquen tenint en compte el número d’habitants, tindríem que la majoria que la majoria es quedarien en un extrem de la comarca. I la voluntat del Consell, crec jo, és treballar perquè hi continuï havent vida més enllà de les basses del Terrall, de la Banqueta o dels Vilars.
En segon lloc, significa posar a l’abast de la gent de les Garrigues les noves tecnologies, en la seva versió més moderna i evolucionada: la connexió a internet via satèl·lit. I significa donar un primer pas perquè algun dia hi hagi una pàgina web amb fòrums d’opinió, xats i enquestes sobre qüestions tant d’actualitat com el futur de la Denominació d’Origen, els parcs eòlics o el Komando Garrigues. 
I en tercer i últim lloc, serveix per comprovar que, tot i el pas del temps, hi ha coses que es resisteixen a canviar. I que les contradiccions on vivim instal·lats cada dia es fan més grans. Perquè sinó, com s'explica que ens puguem comunicar amb gent dels cinc continents i no siguem capaços d'anar al poble del costat amb un temps mínimament raonable? Com s'explica que ens gastem diners en unes comunicacions virtuals i no en destinem més a millorar les reals? Perquè les carreteres no només es poden veure, com la pantalla de l'ordinador, sinó que es poden tocar. I la llàstima és que, a aquestes alçades de la història, encara les haguem de sofrir.

Nota 1: Aquest article va aparèixer al número 81 del quinzenal SomGarrigues (del 28 de març al 10 d'abril de 2003).

Nota 2: No he trobat foto més escaient per il·lustrar l'article que el nostre mas de volta de l'Espartova, al terme Sarroca. Si trobeu alguna foto d'alguna carretera garriguenca feta pols, envieu-me-la a xenxi_sarroca@yahoo.com i la canviaré.

2 comentaris:

  1. Hola, de carreteres no sé, però de les pistes que comuniquen els pobles Garriguencs i part de les limiten amb el Segrià, si que se’n podrien treure unes quantes de fotos tercermundistes.

    Salut.

    ResponElimina
  2. Un dia d'aquests hi donaré una volta. Gràcies, Magazine!

    ResponElimina